Deze vraag krijg ik geregeld bij Opzet en het antwoord is eenvoudiger dan je denkt. Beter gevonden worden in zoekmachines is hard werken en veel tijd besteden aan de tekst van je site en zichtbaarheid op de sociale media. Ik zal een aantal tips geven die helpen bij een goede start.

Een technisch goede site is essentieel voor een optimale SEO. Dit is de afkorting voor Search Engine Optimization. Het gevonden worden in zoekmachines is iets waar je continue mee bezig zult blijven. Voor het ontwikkelen van succesvolle SEO is tijd en kennis nodig.

Door de jaren heb ik voor diverse klanten bij Opzet veel ervaring op gedaan bij het verbeteren van de vindbaarheid van een website of webshop en weet waar je rekening mee kunt houden en welke manieren het beste resultaat opleveren.

Het belangrijkste ingrediënt voor succes is tijd. Zowel de hoeveelheid tijd die je in SEO steekt als de tijd die je pagina nodig heeft om in waarde te groeien. Geduld is wat je nodig hebt om de site vindbaar te maken. Wanneer je minimaal één maal per week aandacht besteedt aan je SEO zal je zeker resultaat gaan zien.

Start met de eigen site
Het begin van het succes hangt mede af van de kwaliteit van de website. Hierin zijn drie zaken van belang. De vormgeving en uitstraling van de site, het geprogrammeerde CSS en HTML en de flexibiliteit van het CMS (content management systeem).
Denk goed na over de opbouw van de site en pagina’s. Zorg dat de bezoeker via de binnenkomstpagina eenvoudig verder kan klikken. Zorg dat de bezoeker een reden heeft om door te klikken of contact op te nemen. Hoe eenvoudiger dit gaat hoe beter je het resultaat kunt meten.

URL’s
Goede pagina URL’s zijn essentieel voor Search Engine Optimization. Zorg dat je site voorzien is van deze techniek en zorg dat deze URL’s precies weergeven wat je in de zoekmachine’s aan combinaties van woorden vindt.

Mobiel first
Het gebruik van de smartphone voor het bezoeken van een site neemt toe. De smartphone neemt bijvoorbeeld al meer dan 45% van het online zoekgedrag in beslag. Zorg dat je site geschikt is voor mobiel gebruik. Door het toepassen van responsive design past de site zich aan naar het type device waarmee je site bezocht wordt.
Bekijk ook zelf je site geregeld op de smartphone.

Een aantal leuke weetjes op een rij:

 • Internetters maken voor meer dan 95% gebruik van zoekmachines om de informatie op internet te vinden. Zelfs het intikken van een domeinnaam van de website gebeurt via Google.
 • In Nederland is Google de belangrijkste bron. Deze zoekmachine maakte in 2018 zo’n 95 tot 98% van het marktaandeel uit. Hiermee is Google dan ook een mooi meetinstrument voor je SEO. Maak gebruik van alle tools die Google je biedt zoals Google Analytics, Google Webmastertools en Google Adwords. Adwords kan je bijvoorbeeld goed gebruiken om zoekwoorden te vinden en te zien waar het meeste op gezocht wordt.
 • Van de bezoekers komt 84% niet verder dan pagina twee van de zoekresultaten in Google. Dat betekent dat wanneer je via zoekmachines je site gevonden wilt hebben je hard moet werken om op pagina één te komen. Maak hierbij gebruik van de onderscheidende kernwaarden van je bedrijf of product.
 • Steeds meer internetters klikken op de bovenste resultaten van de zoekopdracht. Dit zijn over het algemeen betaalde advertenties. Zeker wanneer je kijkt naar producten ligt dat aantal hoog.
 • Rond de 20% van de totale retail verkoop loopt inmiddels via internet.
 • De voorspelling is dat in het jaar 2020 rond de 40% van de verkoop via internet verloopt.
 • Een top positie in Google wordt geassocieerd met kwaliteit.
  Hiermee lijkt Google de kwaliteit van een link naar een site te bepalen.

Homepage bestaat niet
De homepage wordt steeds minder als eerste bezocht. Via zoekmachines komen bezoekers direct op onderliggende pagina’s. De homepage is maar een deel van het eerste bezoek. Eigenlijk kan je stellen dat een homepage niet bestaat. Ongeveer 12% van de bezoekers komen via de homepage binnen. De rest via andere pagina’s.

Start met waar gebruikers op zoeken
Wanneer je aan de slag gaat met het schrijven van goede pagina’s kan je eenvoudig gebruik maken van het resultaat en de hints die Google je al geeft wanneer je zelf zoekt. Probeer na te denken waar je bezoekers op zoeken. Wat voor teksten tikken zij in om je site te vinden

Combinatie van woorden
Maak gebruik van een combinatie van twee woorden of meer. De meeste bezoekers tikken meestal een combinatie van twee woorden in bij een zoekopdracht om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen. Probeer te zoeken als een klant en pas daar je teksten op aan.
Denk na over de juiste woorden en zoek naar de juiste combinaties.
Door in de kop, pagina URL en titel van je pagina een combinatie van woorden te gebruiken kan je zorgen dat je uiteindelijk goed gevonden wordt en bovenaan de resultatenpagina komt.

Meten in de eigen site
Kijk waar iemand, via de zoekfunctie op je site, naar zoekt. Kijk dan met name waar iemand in je site op zoek naar is maar waar geen resultaat op krijgt. Dit is een zeer belangrijk instrument om beter gevonden te worden en je siteteksten op aan te passen.

Google Business
Zet jezelf op de kaart via Google Maps. Hierdoor is het mogelijk om bovenaan de pagina te komen bij bepaalde zoekopdrachten. Vaak helpt het al door op je contactpagina een routeplanner te zetten via Google Maps. Meld jezelf aan bij Google Maps en zet hier meer gegevens over je via het Google Bedrijvencentrum.

SEO werkwijze
Maak een goed schema voor het schrijven van de teksten en pagina’s. Door de zoekwoorden in lijstjes te zetten kan je deze stap voor stap opbouwen.

 1. Plannen en onderzoek
 2. Teksten schrijven
 3. Monitoren
 4. Verbeteren

Mocht je meer willen weten? Bij Opzet hebben we veel ervaring bij het bouwen van succesvolle sites en SEO.