Google is in Nederland de meest gebruikte zoekmachine. Of misschien wel de enige. Wil je je site vindbaar maken voor potentiële klanten zal je je site optimaal moeten ontwikkelen voor deze zoekmachine. Maar de vraag is, heeft dat nog wel zin?

Het is je mogelijk niet direct opgevallen. Maar ook jij klikt, bij vragen die je stelt aan Google, niet altijd meer door naar de betreffende site. Zeker wanneer je vragen stelt die met een tekstueel antwoord ingevuld kunnen worden. Want Google verandert.

Denk bijvoorbeeld aan vragen die beginnen met ‘Hoe’ of ‘Waarom’. Door een vraag te stellen aan Google zal deze het antwoord snel en makkelijk willen geven. Zoek maar eens naar hoe je een eitje kookt. Je hoeft niet meer door te klikken naar de site om het antwoord te lezen. Google toont de tekst direct bij het zoekresultaat. Je zou haast zeggen dat Google die content kaapt. De schrijver van deze contant zal zelf niet meer zien hoe vaak zijn content als resultaat getoond wordt. Meten welke content van je site het beste in Google wordt getoond kan je vooral goed zien via de statisteiken van je site en daar komt de Googelaar niet meer.

Het direct geven van een antwoordt geldt ook voor de apparaten die steeds meer gebruikt worden om je leven eenvoudiger te maken. Denk aan de smartphone of slimme speakers. Via voice search zal niemand meer je site bezoeken. Iemand stelt een vraag en het antwoordt wordt gegeven of zelfs opgelezen.

Google gaat van zoekmachine naar antwoordmachine. Steeds minder gebruikers klikken door naar een site. Dat betekent dat SEO drastisch verandert en het schrijven van content wellicht zinloos is om bezoekers via zoekmachines naar je site te trekken. Want Google geeft direct het antwoord.

De oplossing ligt in een mix tussen diverse communicatiemiddelen. Niet alleen online maar ook offline.

Maak meer gebruik van de verschillende sociale media. Denk na over waar je doelgroep zich bevindt en zorg dat je relevant bent voor je klant. Schrijf relevante content en deel je kennis. Als bedrijf is Linkedin een zeer goede manier om bezoekers naar je bedrijfssite te sturen. Laat iedere medewerker de artikelen op de site delen via zijn of haar zakelijke netwerk. Het bereik via Linkedin is vaak zeer groot en goed te meten.

Overigens is het vreemd dat Google deze kant op gaat. Want Google heeft onze content nodig. Maar waarom zou je nog je best doen wanneer het geen bezoekers meer oplevert? Een blog valt of staat ook bij je bezoekers.

Maak contant met je klanten via andere sites en start met linkbuilding. Of stuur je klanten elke maand een goede mailing. Op die manier kan je zonder Google toch bezoekers naar je site trekken.