Verreweg de meest bekende vorm van SEA is Google AdWords. Naast Google Adwords is het ook mogelijk om bij andere zoekmachines te adverteren zoals Bing. De principes van adverteren bij Bing en Google zijn voor het grootste deel hetzelfde. Google heeft in Nederland een marktaandeel van meer dan 95% en is daarmee eigenlijk de beste plek om te starten met online adverteren.

Met Google AdWords koop je zogenaamde ‘gesponsorde koppelingen’ bij de zoekresultaten van Google. Dit zijn de korte advertentieteksten die je rechts en ook boven de zoekresultaten in Google ziet staan. Voor webshop zijn er ook de Adwrods met producten. Met namen het gebruik van advertentie via Slimme producten geven een goed resultaat. Je moet hiervoor wel de procuten uit je webshop aanmelden bij Google.

Google AdWords is een eenvoudige manier om gerichte bezoekers naar je website te trekken. Het grote voordeel is dat de kosten goed te beheersen zijn, maar vooral dat met het gebruik van de juiste hulpmiddelen het rendement bijzonder goed te meten is zodat je nooit teveel uitgeeft

Hoe werkt het?

In het systeem van Google AdWords kan je aangeven wanneer je wilt dat de Google Ads getoond worden. Je hebt als adverteerder volledige controle over je advertenties. Wanneer je bijvoorbeeld een fietsenwinkel hebt in Haarlem, kan je aangeven dat je advertenties alleen vertoond worden wanneer iemand zoekt op ‘fietsenwinkel Haarlem’.
Het mooie van het systeem is dat je alleen hoeft te betalen wanneer iemand op je advertentie klikt en daadwerkelijk een gerichte bezoeker op je website krijgt.
Het is zelfs mogelijk in te stellen dat alleen mensen met een adres in Haarlem je advertenties te zien krijgen. Je kunt dan bijvoorbeeld adverteren op het woord ‘fietsenwinkel’. Wanneer iemand buiten Haarlem zoekt krijgt hij of zij je advertentie niet te zien en is de kans dat er op je advertentie geklikt wordt (en dus geld kost) uitgesloten.
Internationaal adverteren via Adwords is ideaal. Je kunt namelijk voor elk land in de wereld aangeven of en hoe je je advertenties vertoond zou willen hebben. Je schrijft Engelstalige advertenties en zorgt ervoor dat wanneer mensen op je advertenties klikken ze op een Engelstalige site of pagina terecht komen.

Wat kost het?

Google hanteert een veilingsysteem. Je mag bieden op elk woord waarop je wilt dat je advertenties vertoond worden. Als je bereid bent om 50 cent te betalen voor iemand die gezocht heeft op ‘fietsenwinkel Haarlem’ maar je concurrent is bereid om 60 cent te betalen, dan bepaalt het bedrag wat je bereid bent te betalen voor een groot deel hoe ‘hoog’ je advertentie komt te staan en hoeveel je daadwerkelijk gaat betalen. De markt bepaalt dus voor een groot deel hoeveel je per bezoeker betaalt.
In branches zoals hypotheken en evenementen wordt soms enkele euro’s per bezoeker betaald omdat de opbrengsten per lead hoog kunnen zijn. In sommige niches wordt maar enkele centen per bezoeker betaald. Zo zijn er bedrijven die duizenden euro’s per dag besteden, maar ook kleinere bedrijven die een paar euro per dag uit geven. Het leuke van het systeem is dat je altijd een dagbudget in kunt instellen.
Je kunt de eerste maand starten met een klein bedrag en aan de hand van de resultaten langzaam je budget verhogen. Maar start nooit direct heel hoog

Hoe te beginnen?

Wanneer je met Google AdWords wilt beginnen is het belangrijk om goed na te denken over de woorden waar je op wilt adverteren. Deze moeten zoveel mogelijk gerelateerd zijn aan de producten en diensten die je levert, om zeker te zijn dat je de juiste mensen trekt. Vervolgens moet je goed nadenken over de teksten die getoond worden bij de woorden. Deze moeten je aanbod goed weergeven en uitnodigen om op te klikken.

Meten

Wanneer je online gaat adverteren is het mogelijk om je resultaten te meten. Google biedt hier hele goede hulpmiddelen voor. Zo kan je door middel van ‘conversiemeting’ precies zien hoeveel mensen, die via je advertenties op je site zijn gekomen, een contactformulier hebben ingevuld. Zo weet je precies hoeveel leads je haalt uit het budget wat je uitgeeft aan Google AdWords. Met het gratis programma Google Analytics kan je je statistieken meten en zien via welke kanalen je bezoekers vandaan komen.

Wanneer je meer gedetaileerde informatie of tips wilt ontvangen kan je contact met me opnemen. Via een aantal korte en eenvoudige stappen kan je al starten.