Wanneer we op zoek zijn naar informatie hebben we veel keus. Onderweg, maar ook thuis op de bank, kiezen we steeds vaker voor een handige app op onze smartphone of tablet. Gevolg: de pc is verdwenen uit de huiskamer! Dat vraagt als bedrijf een andere aanpak om je klant te voorzien van de juiste informatie. Google is niet altijd meer het startpunt om iets te vinden en het bezoek naar je site zal veranderen.

Via apps zijn we in staat om op elk moment van de dag, waar we ook zijn, eenvoudig informatie te vinden. We zijn altijd bereikbaar en online en volgen elkaar op de voet via sociale media. Grote bedrijven spelen daar handig op in. Ons leven kent geen geheimen meer omdat we veel informatie via deze apps delen met allemaal partijen die daar graag gebruik van maken. Jouw leven is geld waard. We hechten veel waarde aan onze privacy maar maken toch gretig gebruik van alle gratis opties en apps op onze telefoon en delen daarmee onbewust veel gegevens.

Voorbeelden
De meest bekende apps zijn die van Facebook, Instagram, Linkedin en Twitter. Maar natuurlijk ook apps om het nieuws te volgen van Nu.nl, Telegraaf, RTL of NOS. Daarbij maken we gebruik van apps om een restaurant op te zoeken, producten te vinden en te kopen, foto’s en filmpjes te bewerken of een afvalkalender te raadplegen. Maar de grootste verzamelaars van jouw informatie zijn de spelletjes apps. Die zijn niet voor niets gratis. Deze apps verdienen geld aan het verkopen van jouw gegevens en het tonen van advertenties.

Gratis apps?
We vergeten dat gratis niet bestaat. Door gebruik te maken van al die handige apps gaan we bewust of onbewust akkoord met het toestaan van het verzamelen van allerlei info op onze telefoon. Zo delen we onze foto’s, locaties, vrienden en het bezoek aan websites. Daar betaal je voor via het geven van je persoonlijke info. Hoe leuk en handig deze apps ook lijken, ze zijn zeker niet gratis.

App met één functie
Wanneer je als bedrijf wilt starten met het bouwen van een app is het goed om vooraf een plan te maken en het doel te bepalen. Waarom wil je een app, hoe pak je het aan en wat voor functies zet je in de app. Een goede app met één specifieke functie zorgt ervoor dat je app sneller wordt gebruikt. Apps van bedrijven zijn meestal gratis toegankelijk, want betalen doet de gebruiker liever niet. Daarbij voelt zo’n app, nadat deze is geïnstalleerd, als een soort eigendom. Het is een gunst dat de ontwikkelaar van de app deze op jouw telefoon mag installeren. Wanneer de app niet voldoet een de wens van de gebruiker zijn de reviews meestal niet mals. Gebruikers reageren over het algemeen alleen wanneer ze niet tevreden zijn. Bevalt een app, dan zal iemand zelden een positieve reactie geven.
Gratis is dan ook geen garantie voor succes. Dat lijkt heel anders wanneer bezoekers je site bezoeken. Dan lijkt het alsof we een andere waarde hechten aan het gebruik. Werkt de site niet dan klikken we gewoon weg. Maar een app mag geen fouten maken en de functies moet helder en beknopt zijn. Een app is ook nooit klaar. Wanneer je eenmaal aan een app begint zal je deze ook moeten monitoren en onderhouden. Bekijk geregeld de reviews en de statistieken om zo je app verder door te ontwikkelen.

Overzichtelijk
Een goede app heeft niet teveel functies en is vooral snel en overzichtelijk. In de toenemende informatiestroom zoeken we naar rust en overzicht. Hoe eenvoudiger de app hoe succesvoller. Er staan inmiddels zo’n 2,1 miljoen Android en 2 miljoen iOS apps in de stores. Het is dan ook belangrijk om je app goed te promoten en te zorgen dat je relevant bent. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste apps nog steeds in de Verenigde Staten worden ontwikkeld. Opvallend is dat China, de nummer twee, de helft minder apps produceert. Heel wat meer voorspelbaar is dat de meeste apps spelletjes zijn. Daarbij zijn Cordova en Unity de frameworks die ontwikkelaars het vaakst gebruiken.

Ontwikkeling
De verschuiving van pc naar mobiel en tablet zal de komende jaren sneller gaan. De pc zal verder verdwijnen naar de zolderkamers waar het allemaal ooit begon. Weg uit de huiskamer. Daarvoor in de plaats gebruiken we onze smartphones en tablets. Makkelijk, compact, altijd bij de hand en snel.
Aankopen zullen meer via de apps van de webshop plaatsvinden. Dat betekent dat het zoeken naar een product minder vaak via Google zal gebeuren. Hebben we straks nog wel een site nodig?

Uw eigen app?
Het ontwikkelen van een goede app vraagt een gedegen voorbereiding en onderzoek. Wanneer je hulp nodig hebt voor een goed advies, bel gerust voor een objectieve kijk op apps.