Winkels in de binnenstad hebben het lastig. Consumenten besteden minder en gebruiken vaker internet voor het zoeken, vergelijken en kopen van producten. Toch kunnen we niet alleen internet de schuld geven voor de terugloop van klanten in de offline winkels. Online winkels doen meer moeite om de klant te verleiden en beter te informeren en bieden een breder assortiment. Een webshop is net zo hard werken als een gewone winkel. Daarbij hebben webwinkels andere problemen als de gewone winkels. Denk aan retourzendingen, niet aangekomen bestellingen, verkeerd bezorgd, kapot aangekomen, hoge verzendkosten, 24 uur 7 dagen per week bereikbaar en nog veel meer.

Waar zitten de kansen voor de gewone winkel in de stad?

Sfeer en beleving
Wat kan een offline winkel nu beter dan een online winkel? Wat mij betreft is dat de beleving en sfeer. Maastricht is een mooi voorbeeld waar winkels hun best doen om shoppen een beleving te maken. Winkels die niet alleen de producten laat zien maar ook de gehele winkel hebben aangepast naar de sfeer van het merk en naar de wensen van de doelgroep. Sommige winkels zijn een ware beleving om binnen te stappen. Winkels die zijn ingericht op de smaak van de doelgroep. Je komt ogen en oren tekort.
Biedt als winkel service en vertel iets over de herkomst van het product. Dat kan via filmpjes of labels bij een product. Maak daarbij gebruik van de huidige technieken. Denk bijvoorbeeld aan QR-codes of Layar. Door deze codes bij een product te tonen en daarachter een filmpje te zetten kan je meer vertellen over het product. Een voordeel is dat je kunt meten waar het meest naar gekeken wordt en kan je daar je winkel en aanbod op aanpassen. Denk zoals een webwinkel. Probeer zoveel mogelijk informatie te geven.
Zet je producten neer in een unieke sfeer. Door de winkel anders aan te kleden en in te richten kan je zorgen dat het een beleving wordt om in de winkel te zijn.

Wil je inspiratie opdoen dan is een weekend naar Maastricht een aanrader. Daar is shoppen een beleving en doen winkels hun uiterste best om zich te onderschieden en de klant te verleiden.

Mensenwerk
Er bestaat geen buisiniss-to-business of businiess-to-consumer meer maar het verandert naar human-to-human. Mensen spreken mensen aan. Zorg dat de verkopers houden van hun merk en dat ze daar alles van weten. Eerlijk en transparant. De winkels van Apple zijn daar een mooi voorbeeld van. Helder, transparant en voor elke klant een verkoper die je persoonlijk helpt. Ze weten alles over het merk en houden van de producten. Vergroot de kennis van het personeel en betrek ze bij het verhaal achter het product.

Vergroot assortiment
Online webshop zijn sterk in het assortiment. Waar een winkel zich soms beperkt tot 3 kleuren heeft een webwinkel alle kleuren. De klant wil ook offline kunnen kiezen. Zorg dat je alle variaties in huis hebt en anders kunt zorgen dat de klant deze kan bestellen en thuisbezorgd krijgt. Communiceer dat thuisbezorgen geen probleem is. Bekenk dat de klant weet wat er te koop is. Door een breed assortiment aan te bieden van een productlijn zorg je dat de klant het gevoel heeft de juiste keus te kunnen maken.

Zaterdag langer open
Het aanpassen van openingstijden zullen ook helpen. Nu zijn veel winkels dicht op het moment dat mensen vrij zijn. Zaterdag tot 17:00 uur is niet meer van deze tijd. Overdag hebben mensen verplichtingen zoals de supermarkt of sportclub. Stel de winkel bijvoorbeeld op zaterdag open tot 20:00 uur en kijk wat er gebeurt.
Mensen werken langer en op andere tijden. Door de openingstijden te veranderen aan de tijden dat mensen vrij zijn. En dat geldt niet alleen voor winkels. Overheid en andere financiële instellingen zouden meer in de avond moeten doen.

Sociale media en online
Maak gebruik van de social media en zet een eigen website op waar de klant binnen kan kijken en het actuele aanbod kan volgen. Zet een plan op waarbij je geregeld nieuws plaatst. Lok de klant naar je winkel toe met speciale acties. Wanneer een klant iets koopt in de winkel kan je duidelijk maken via een eenvoudig kaartje dat de klant je Facebookpagina kan liken. Beloon een klant voor het liken.
Het maken van een plan vraagt wat tijd maar verdien je in de toekomst zeker terug.

Naast het inrichten van de winkel, het vergroten van de kennis en het verbreden van het assortiment heeft een winkel in de stad een aantal aandachtspunten die niet direct beïnvloed kunnen worden. Een deel van de problemen wordt bijvoorbeeld veroorzaakt door parkeerkosten en huisvestingskosten.

Parkeerkosten
Wat zal helpen om de binnenstad weer interessant te maken is het verlagen van de parkeerkosten. Het blijkt dat mensen eerder zullen zoeken naar een alternatief buiten de stad of naar online wanneer de binnenstad lastig te bereiken is of wanneer de kosten te hoog zijn. Door de kosten voor het parkeren of openbaar vervoer te verlagen zullen klanten minder snel twijfelen om naar de stad te gaan.
Gemeenten zien de laatste jaren ondanks het verhogen van de tarieven een daling van de inkomsten uit parkeerkosten. Veel parkeergarages in Nederland worden onvoldoende gebruikt. Twee op de drie gemeenten halen minder parkeergeld binnen dan was begroot en in nogal wat gemeenten is parkeren zelfs een verliespost geworden.
Detailhandel Nederland stelt dan ook voor om de tarieven te verlagen om zo het aantal bezoekers te verhogen. Leegstand is voor de gemeenten geen goed visitekaartje.

Huisvesting
Niet te onderschatten zijn de veel te hoge huurprijzen voor de winkeliers. Grote bedrijven verjagen de interessante kleinere winkels die het shoppen juist leuk maken. Kleine winkeliers kunnen de hoge huren op de top locaties niet meer opbrengen. Door de lange contracten hebben veel winkeliers uiteindelijk de deur moeten sluiten.
Leegstand zorgt tevens voor een trieste uitstraling. Reden genoeg om de verhuurders aan te sporen om de huurprijzen aan te passen en contracten flexibel in te richten.

 

Een paar interessante cijfers ter vergelijking van online en offline winkels.

Omzet
Wat opvalt is dat van de totale omzet in de detailhandel online nog geen 10% van het totaal is.

Omzet online producten non-food vs detailhandel non-food (in miljarden euro’s incl. BTW)

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011  2012 2013
Detailhandel
non-food
46,7 49,2 54,0 59,4 60,5 59,6 59,0 56,1
Online
producten
non-food
1,1 1,4 2 2,8 3,2 3,8 4,2 4,7

Bron: CBS, Thuiswinkel.org, Blauw Research

Groei detailhandel non-food vs online producten non-food (t.o.v. vorige periode)

2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013
Detailhandel non-food -0,5% 5,5% 9,7% 10% 1,8% -1,50% -1% -4,8%
Online producten non-food 25,0% 28,2% 39,6% 28,4% 16,7% 15,6% 13,2% 11,6%

Bron: CBS, Thuiswinkel.org, Blauw Research

 

Aandeel online producten non-food in detailhandel non-food steeds groter
Het aandeel online producten non-food in detailhandel non-food blijft ook jaarlijks significant groeien. Met een percentage van 2,9% in 2005 is het aandeel online producten non-food in detailhandel non-food verdriedubbeld tot een percentage van 8,4% in 2012.

Van de Nederlanders heeft 45 procent een smartphone. Het afgelopen jaar deden Nederlanders 8,1 procent van hun online bestedingen via de smartphone of tablet. Wanneer het percentage mobiel bij online bestedingen in 2014 zal toenemen tot 69,8 procent zoals uit de bevindingen blijkt, stijgt de online omzet naar 730 miljoen euro. In 2013 was dit nog 430 miljoen. Hiervan komt  450 miljoen van online winkelen via de smartphone, de tablet is verantwoordelijk voor 280 miljoen euro.

Wanneer je meer wilt weten of wilt brainstormen om te zoeken naar nieuwe mogelijkheden. Mail gerust.