We gebruiken wachtwoorden om onze gegevens te beveiligen. Op onze computers en op internet. Vanaf het moment dat we computers en mail zijn gaan gebruiken zijn deze digitale sleutels cruciaal voor het beschermen van bestanden en informatie.

In de loop van de tijd is het een noodzaak geworden om meer bewust te worden van het gebruik van deze wachtwoorden en daarbij hoe we met deze wachtwoorden omgaan.
Het idee dat je een wachtwoord op een briefje kunt schrijven is als het goed is al heel lang verleden tijd. Maar het blijkt nog steeds dat veel gebruikers te eenvoudige wachtwoorden gebruiken, deze leesbaar bewaren en op meerdere plekken hetzelfde wachtwoord gebruiken.
We onderschatten dat het ‘verlies’ van een wachtwoord een zeer groot probleem kan veroorzaken. Wanneer iemand je wachtwoord heeft is het redelijk eenvoudig om diverse online diensten af te lopen en in te loggen zoals Gmail, Facebook, Twitter en Linkedin. Met name wanneer iemand ongezien bij je mail kan komen heb je een zeer groot probleem.

Je kunt niet meer denken ‘dat overkomt mij niet’ of ‘wie is er nu geĆÆnteresseerd in mijn gegevens’. Stop met het gebruiken van 1 wachtwoord voor al je verschillende diensten, software en websites.

Maak voor elke site een aparte login. Bedenk hiervoor een patroon in je wachtwoorden die het gebruik eenvoudiger maken om je wachtwoorden zelf te onthouden.
Sla de wachtwoorden niet leesbaar op op je computer. Je kunt eventueel gebruik maken van een beveiligde tool zoals 1Password om je wachtwoorden op te slaan zonder dat iemand er bij kan.

Gebruik de optie in de browser om je wachtwoorden van een site op te slaan en zorg dat het hoofdwachtwoord in de browser is geactiveerd. Je browser is bijvoorbeeld Firefox, Internet Explorer of Safari.

Beveilig mappen met belangrijke documenten. Er zijn programma’s voor je computer die een map kunnen beveiligen waar je bestanden in kunt bewaren die je liever niet deelt met anderen. Voor de Mac is er bijvoorbeeld Knox.

Zorg dat je computer alleen toegankelijk is met een login en dat je computer na een korte inactieve periode vanzelf afsluit of in een sluimer stand gaat.

Let ook goed op wanneer je op een vreemde locatie gebruik maakt van een computer of netwerk om in te loggen op bijvoorbeeld je mail. Zeker in het buitenland kan je login afgeluisterd worden. Maak ook niet zomaar gebruik van open Wifi netwerken zonder te weten of deze betrouwbaar zijn.

Daarbij moeten we heel goed nadenken wat we allemaal in de Cloud willen opslaan. Dit is het opslaan van bestanden op internet in plaats van op de eigen computer. Apple, Google en Microsoft willen ons graag in de Cloud hebben maar dat is niet geheel zonder gevaar.
Deze diensten zijn altijd te kraken en wanneer deze diensten niet beschikbaar zijn door bijvoorbeeld een storing kan je niet bij je eigen documenten. Bedenk ook hierbij dat iemand je login kan stelen en met deze gegevens aan de haal kan gaan.

Het zou mij niets verbazen dat er een keer een grote storing is waar nog lang over nagepraat zal worden. Het is niet zozeer of maar meer wanneer het mis zal gaan. Het klinkt wat zwart maar het is niet geheel ondenkbaar.

Er is een recent voorbeeld van een gebruiker waarvan alle gegevens op afstand van de iPhone gewist waren, mail gelezen en gewist, twitter misbruikt en alle foto’s uit de Cloud gehaald waren. Allemaal omdat het wachtwoord van zijn Apple account gestolen was.
Update 6-8: Apple hielp de hacker een handje šŸ™‚

Meer handige tips voor het gebruik van wachtwoorden kan je lezen op de site van Marketingfacts.