Het bouwen en ontwerpen van een succesvolle webwinkel is geen eenvoudige klus. In de afgelopen jaren zijn veel nieuwe webwinkels online gegaan en is de concurrentie hoog. Het is dan ook een kunst geworden om een nieuwe webshop te starten en klanten te vinden.

Het slagen van een webwinkel kent drie basisregels: tijd, kennis en geld.

Het kost tijd om een site op te starten, te vullen en te onderhouden. Zeker in het begin kost het bouwen en onderhouden van een site al snel 30 tot 50 uur per week. Ook al lijkt een online webwinkel eenvoudig.

Hoe meer kennis van de mogelijkheden van internet hoe beter je kunt bepalen hoe je de site gevonden kan laten worden en hoe je bijvoorbeeld de Social Media kunt gebruiken.

Een webwinkel kost ook geld. Een goed CMS (content management systeem) en een professioneel ontwerp bepaalt de eerste indruk. Een goed ontwikkelde site wordt ook beter gevonden door zoekmachines. De hosting van een site is belangrijk voor de bereikbaarheid en backups. Een snelle server helpt bij het gebruikersgemak.

Uniek concept en meerwaarde
Voordat je begint het een webwinkel, denk goed na over een concept. Er zijn al genoeg winkels met kinderkleding en wijn. Denk na over hoe je je webwinkel wilt onderscheiden. Hoe beter het concept hoe meer je je kunt onderscheiden van andere sites. Geef je klant een reden om bij jou te bestellen. Zoek naar unieke producten tegen een interessante prijs.
Vaak helpt het om je idee te bespreken met anderen. Vraag wat zij er van vinden. Wees vooral kritisch op jezelf. Laat het idee soms even liggen en kijk op een afstand. Gebruik internet om uit te zoeken of jou idee al een keer gebruikt is.

Naam
Een goede pakkende naam voor je site zorgt ervoor dat deze goed gevonden wordt en daarbij blijft hangen bij je klant. Zorg dat de naam zowel als .nl domein als .com domein vrij is en geregistreerd wordt. Denk groter dan Nederland. Voor je het weet gaat een ander er met je naam vandoor.
Vergeet overigens de .eu domeinnamen. Deze worden niet af nauwelijks gevonden in zoekmachines en zijn zonde van het geld.

Ontwerp
Een sterk ontwerp van je site zorgt voor vertrouwen en draagt bij bij het gebruik van de webwinkel. Let bij het ontwerp goed op de usability van je site. Zorg dat het bestelproces eenvoudig is en dat de klant binnen drie stappen een bestelling kan plaatsen.
Maak gebruik van de juiste technieken en bouw een aantal testmomenten in tijdens het ontwerpproces. Probeer zoveel mogelijk schermen van de belangrijkste onderdelen te ontwerpen en zorg dat alle details van te voren zijn uitgewerkt. Een functioneel ontwerp helpt hierbij.

Betaalsyteem
Gebruik iDeal in combinatie met de Handmatige Overboeking. De meeste klanten zijn vertrouwd met deze betaalopties en het is een prettige manier om de bestelling af te ronden. Voor de klant is het systeem veilig en voor de webwinkel is de betaling gegarandeerd en onherroepelijk.
Er zijn systemen die de betalingen kunnen regelen maar kijk goed naar de voorwaarden. In sommige gevallen blijft het geld een aantal dagen ‘hangen’ bij deze betaaldiensten voordat het je jouw rekening geboekt wordt.

CMS
Het hart van je site is het CMS (content management systeem). Via het CMS is de gehele site en alle producten te onderhouden. Een goed CMS zorgt er tevens voor dat je de bestellingen eenvoudig kunt beheren. Een CMS helpt mee bij het goed kunnen onderhouden en uitbreiden van de site. Er zijn verschillende systemen op de markt. Je kunt kiezen voor Open Source of Op Maat.
Het voordeel van Op Maat systemen is dat deze goed aansluiten bij je wensen en dat het eenvoudig door een beginner te gebruiken is. Open Source lijkt goedkoop maar is meestal ingewikkeld in het gebruik en lastig te installeren en aan te passen.

Tektsen
Naast het ontwerp zijn de teksten net zo belangrijk. De teksten zorgen voor de vindbaarheid door zoekmachines. De paginatitel, leesbare URL en kop binnen de pagina bepalen zeker 80% van de vindbaarheid. Denk goed na over het onderwerp waar je klant naar op zoek is. Landingspagina’s helpen hierbij.

Afbeeldingen
Een foto vertelt meer dan duizend woorden. Dat weten we allemaal. Zorg dat je professionele beelden gebruikt en probeer een stijl te gebruiken die past bij het onderwerp en de sfeer van je site. Maak eventueel gebruik van stockfoto’s. Vaak kan de toeleverancier van je producten helpen bij goed productfoto’s.

Producten
Bij een website is de presentatie en vindbaarheid van de producten essentieel. Daarvoor is het ook een webshop. Gebruik mooie beelden voor de producten en zorg dat de teksten voldoende vertellen over de kenmerken. Hoe beter te teksten hoe minder vragen. Laat zien wat het product te bieden heeft.
Zorg dat de foto’s scherp zijn en op een rustige achtergrond staan. Gebruik ook goede lampen om een mooie belichting te krijgen.
Fotografeer de producten zoveel mogelijk in dezelfde hoek en in dezelfde omstandigheden. Schakel eventueel de hulp in van een fotograaf.

Landingspagina’s
Naast de productpagina’s kunnen landingspagina’s helpen bij de vindbaarheid van je site.
Landingspagina’s zijn pagina’s binnen de site die geoptimaliseerd zijn voor een bepaald onderwerp waar je op gevonden wilt worden. Via de teksten en beelden kan je zorgen dat deze pagina op een bepaald thema beter gevonden wordt in de zoekmachines.

Nieuws
Het regelmatig plaatsen van nieuwsberichten helpt bij het vertrouwen en bij de vindbaarheid. De berichten worden goed opgenomen door Google. Door deze berichten tevens door te plaatsen naar bijvoorbeeld Facebook en Twitter zal het nieuws nog beter gevonden worden.

Adwords
Om de natuurlijke vindbaarheid te ondersteunen is het inzetten van Google Adwords een mooie aanvullingen. Door de juiste woorden te koppelen aan goede Ads zal de site hoger in de resultaten komen en soms ook bovenaan de pagina in Google.
Je kunt deze resultaten tevens gebruiken om de eigen landingspagina te verbeteren. In de meeste gevallen is 2 tot 5 euro per dag een mooi bedrag om mee te starten.

SEO
SEO is de afkorting voor Search Engine Optimization of Zoekmachineoptimalisatie. Wanneer je site een tijdje in de lucht is kan je een stap verder gaan door pagina’s en producten te verbeteren en daardoor de vindbaarheid. Dit kan ook betekenen dat de layout van een pagina aangepast moet worden om het resultaat te verhogen.

Koppelingen met Google Merchant en Beslist
Een mooie optie om je producten breder bekend te maken is het plaatsen van een feed bij Google Merchant of Beslist. Hierdoor komen je producten bij een breder publiek die gebruik maakt van deze vergelijkingssites.

Offline promotie
Naast de online promotie via bijvoorbeeld Google Adwords is het eenvoudig adverteren of zelfs huis-aan-huis folder een goede optie om de site meer bekendheid te geven. Sponsoring is ook een goede manier.
Vraag altijd naar een speciaal tarief als startende ondernemer. De meeste bedrijven ondersteunen een startende ondernemer graag wanneer je dat vraagt.

Tot slot
Zoals je ziet zijn er veel onderdelen waar je rekening mee moet houden. Van idee tot techniek. Het ontwikkelen van een webshop zal minimaal een half jaar in beslag nemen.
De ervaring leert dat je het eerste jaar met verlies zal werken, het tweede jaar kiet en het derde jaar zal je winst gaan maken.

Wil je meer weten over het succesvol maken van je webshop of heb je het idee om er één te starten? Neem dan gerust contact met mij op voor een onafhankelijk advies.