Hoe word ik beter gevonden in Google?

Deze vraag wordt geregeld gesteld. Het antwoord is redelijk eenvoudig. Beter gevonden worden in zoekmachines is een kwestie van SEO! Dit is de afkorting voor Search Engine Optimization. Het gevonden worden in zoekmachines is iets waar je continue mee bezig moet blijven, wil je een optimaal resultaat behalen.

Het begin van je succes hangt mede af van de kwaliteit van je website. Hierin zijn drie zaken van belang. De vormgeving en uitstraling van de site, het geprogrammeerde CSS en HTML en de manier waarop je CMS (content management systeem) functioneert. De techniek en usability van je site bepaalt hoe goed deze opgenomen kan worden door zoekmachines. Toets je site voordat je aan de slag gaat met de content en SEO. Betrek eventueel iemand die verstand heeft van de techniek en maak een lijst met wensen en eisen waaraan de site moet voldoen.

Denk vooraf goed na over de opbouw van de site en pagina’s. Stimuleer de bezoeker via de binnenkomst pagina verder te klikken. Zorg dat de bezoeker na het lezen van de pagina een reden heeft om door te klikken of contact op te nemen. Een lead hangt deels af van hoe eenvoudig je klant contact kan opnemen of een bestelling kan plaatsen.

Van de zoekers komt 84% niet verder dan pagina twee van de zoekresultaten. Dat betekent dat wanneer je via zoekmachines je site gevonden wilt laten worden je hard moet werken om op pagina één te komen. Maak hierbij gebruik van de onderscheidende kernwaarden van je bedrijf of dienst.

De paginatitel en de koppen in de pagina bepalen een groot deel van de vindbaarheid. De paginatitel wordt door Google ook gebruikt om in het zoekresultaat te tonen. Daarbij zijn de eerste woorden van de titel bepalend voor de vindbaarheid. Test zelf hoe Google werkt. De meeste gebruikers van Google tikken een combinatie van woorden om een zo optimaal mogelijk resultaat te krijgen. Maak bij het bedenken van een paginatitel gebruik van een combinatie van woorden waar je denkt op gevonden te kunnen worden. Probeer te zoeken als een klant en pas daar de teksten op aan. Denk na over de juiste woorden en zoek naar de juiste combinaties. Via een combinatie kan je zorgen dat je uiteindelijk goed gevonden wordt en bovenaan de eerste pagina van Google komt.

De eigen interne zoekfunctie van een site kan je helpen om meer inzicht te krijgen in de wensen van de klant. Kijk waar iemand, via deze zoekfunctie op je site, naar op zoek is. Kijk met name waar iemand in de site op zoek naar is maar geen resultaat op krijgt. Dit is een zeer belangrijk instrument om beter gevonden te worden en je siteteksten op aan te passen.

Leesbare URL’s zijn essentieel voor Search Engine Optimization. Zorg dat je site voorzien is van deze techniek. Naast de paginatitel is dat één van de belangrijkste onderdelen waar Google je pagina op selecteert en scant.

Zet jezelf op de kaart via Google Maps. Hierdoor is het mogelijk om bovenaan de pagina te komen bij bepaalde zoekopdrachten. Vaak helpt het al door op je contactpagina een routeplanner te zetten via Google Maps. Meld jezelf aan bij Google Maps en zet hier meer gegevens over je bedrijf via het Google Bedrijvencentrum.

Behoefte aan een gedegen plan of hulp bij de techniek of inhoud? Neem gerust contact met mij op.