Een goede 404-pagina kan zorgen dat je bezoeker niet direct afhaakt wanneer een verwijderde pagina niet meer gevonden wordt in je site. De 404 pagina wordt soms vergeten in te stellen of de standaard versie niet aangepast. Wanneer je iets meer aandacht besteedt aan deze error pagina kan je je klanten en bezoekers verder helpen en doorsturen naar een passende vervolgpagina.

De 404-pagina is een pagina die een bezoeker ziet wanneer een oude pagina of URL niet meer bestaat. Ook wel getoond als een error pagina. Een inhoudsloze of slechte 404-pagina zorgt ervoor dat je klant afhaakt.

De pagina moet overigens wel ingesteld zijn. Want het gebeurt nog steeds dat er geen goede 404-pagina getoond wordt. De klant ziet zonder een 404-pagina een blanco pagina met een grove foutmelding van de server. Onleesbaar voor een klant en daarbij niet te meten in de statistieken.

Een zinvolle actie na het verwijderen van pagina’s of bij een overgang naar een nieuwe site, is het maken van redirects. Wanneer je een nieuwe site start is het verstandig om oude reeds geïndexeerde pagina’s in zoekmachines in kaart te brengen en deze over te nemen of te verwerken via een redirect. Een redirect is het verwijzen van een oude URL naar een nieuwe URL. De URL is de regel die je ziet in de bovenbalk van je browser. Deze pagina heeft bijvoorbeeld de URL http://www.achterhet.net/een-404-pagina-maken-een-aantal-tips-en-voorbeelden
Verdiep je vooraf in de techniek van het maken van de juiste redirects. Op internet kan je hier veel over lezen.

Er zijn twee manieren om met niet meer bestaande URL’s om te gaan.

  1. Zorgen dat de oude URL verwijst via een redirect naar een soortgelijke of nieuwe pagina.
  2. Of zorg dat je een goede 404-pagina toont met diverse opties om door te klikken.

Een goede 404-pagina biedt altijd de mogelijkheid om via het menu verder te zoeken binnen de site. Daarnaast kan de pagina een aantal extra onderdelen bevatten die het eenvoudiger maken om naar belangrijke pagina’s binnen de site te klikken.

Hieronder een aantal onderdelen die een 404-pagina kan bevatten.

  • Standaard het menu, de footer en de header
  • Lijst met meest bezochte pagina’s binnen de site
  • Populaire producten uit de shop
  • Zoekfuncties
  • Lijst met passende pagina’s aan de hand van oude URL
  • Mooi en ludiek sfeerbeeld

Humor of een link met je dienst of product doet het altijd goed. Een mooi beeld op deze pagina zorgt ervoor dat je bezoeker visueel geprikkeld wordt. Het helpt om daarna de tekst te lezen.

Bekijk eens de volgende 404-pagina’s. Er zijn best veel leuke en unieke 404-pagina’s te vinden.

Start snel met het verbeteren van je 404-pagina en meet het resultaat. In analytics kan je de doorkliks meten en kan je de pagina verder verbeteren.