Er is veel te doen om de nieuwe startup Blendle. De media besteedt veel aandacht aan de lancering en Alexander draait volle dagen. Maar is dit de oplossing voor de kranten?

Als vergelijk neem ik even de muziekdienst iTunes van Apple. Apple lanceerde deze dienst zo’n 10 jaar geleden in 2003. iTunes is nog steeds succesvol maar wordt inmiddels ingehaald door diensten zoals Spotify. Mijn inziens kan je Blendle redelijk vergelijken met iTunes. Je betaalt per artikel.
Inmiddels lijkt Apple ook al stappen te maken naar een eigen streaming dienst. Het gerucht gaat dat Apple Beats wil overnemen voor 3,2 miljard dollar.

Het enige verschil met muziek ten opzichte van een nieuwsartikel is dat muziek iets heel persoonlijks is. Net als boeken kan je deze verzamelen en je bent een fan van een artiest of schrijver. Dat geeft muziek en boeken een andere waarde dan een artikel uit de krant.

Het bedrag dat Blendle vraagt per artikel varieert van 10 tot 25 cent. Sommige artikelen zijn zelfs 89 cent. Dat is redelijk hoog wanneer je er vanuit gaat dat je 20 artikelen per week makkelijk kan halen.

Wat een beter alternatief zal zijn is een abonnement op Blendle met een vast bedrag per maand. Daarna kan je ongelimiteerd artikelen lezen. Met bijvoorbeeld 10 tot 15 euro per maand kan dat een waardevolle aanvulling worden op de andere online nieuwssites. Een abonnement zorgt ook voor een vast inkomen. Daarbij kan het plaatsen van advertenties later voor extra inkomsten zorgen.

Blendle is een goed begin maar Blendle en de uitgevers zullen nog één extra stap moeten maken. Naar een abonnementsvorm.

Nog één punt. Zorg dat de schrijvers ook een deel van de opbrengst krijgen. Nu gaat alles naar Blendle en de uitgevers. Behandel de schrijvers net als artiesten. Betaal voor hun creativiteit.